Formațiile FC Sevilla și Benfica Lisabona vor disputa, miercuri, de la ora 21.45, pe Stadionul Juventus din Torino, prima finală spaniolo-portugheză din istoria celei de-a doua competiții europene intercluburi, Liga Europa/Cupa UEFA.
Cele două formații s-au mai întâlnit o singură dată în cupele europene, în turul preliminar al sezonului 1957/1958 al Cupei Campionilor, spaniolii calificându-se mai departe, după o victorie cu 3-1 pe teren propriu și o remiză albă la Lisabona.
Finala dintre FC Sevilla și Benfica reprezintă cea de-a treia întâlnire în ultimul act al unei competiții europene între două formații din Spania și Portugalia. În precedentele două, reprezentanta Portugaliei, Benfica, s-a impus împotriva formațiilor FC Barcelona și Real Madrid, de fiecare dată în Cupa Campionilor Europeni.
Înființată la 14 octombrie 1905, FC Sevilla, echipă la care în prima parte a sezonului a evoluat și atacantul român Raul Rusescu, care a marcat două goluri în preliminariile Ligii Europa și unul în faza grupelor, a câștigat de două ori această competiție, în sezoanele 2005/2006 și 2006/2007.
De asemenea, în palmaresul grupării andaluze mai figurează o Supercupă a Europei, cucerită în 2006.
FC Sevilla a ajuns în finala Ligii Europa, după ce a eliminat, începând cu faza 16-imilor de finală, formațiile Maribor, Betis Sevilla, FC Porto și FC Valencia. În cele opt meciuri eliminatorii, FC Sevilla a câștigat de patru ori, a remizat o dată și a fost învinsă de trei ori, golaverajul fiind 13-10.
Împotriva echipelor din Portugalia, FC Sevilla a disputat 16 partide în cupele europene, câștigând opt, remizând de trei ori și pierzând de cinci ori. Golaverajul este 27-18 în favoarea spaniolilor.
Dacă FC Sevilla a câștigat cele două finale europene jucate, în schimb Benfica le-a pierdut pe ultimele șapte, iar de la ultimul trofeu adjudecat au trecut 52 de ani.
Sport Lisboa e Benfica a fost înființată la 28 februarie 1904. „Vulturii”, campioni ai Portugaliei în acest sezon, vor disputa cea de-a zecea finală de cupă europeană din istorie. Din cele nouă finale disputate până acum, Benfica le-a câștigat pe primele două, 1961 și 1962 în Cupa Campionilor Europeni, dar le-a pierdut pe următoarele șapte, de cinci ori în CCE și de două ori în Cupa UEFA/Liga Europa.
Ultima finală pierdută de Benfica a avut loc chiar în sezonul trecut al Ligii Europa, când golul lui Branislav Ivanovici din minutul 90+3 a trimis trofeul la Londra, în curtea celor de la Chelsea.
Despre cele șapte finale consecutive pierdute de Benfica se spune că acestea ar fi cauzate de blestemul fostului antrenor al lusitanilor, Bela Guttmann, care a pregătit-o, printre altele, și pe Ciocanul București. Benfica a fost prima echipă care a pus capăt supremației echipei Real Madrid în Cupa Campionilor Europeni. După ce a reușit să câștige în 1961 și 1962 cea mai importantă competiție intercluburi din Europa, Guttmann a solicitat o mărire de salariu, însă conducerea grupării a refuzat. În acel moment, Guttmann le-ar fi „urat” celor de la Benfica să nu mai câștige nicio finală europeană timp de o sută de ani.
Benfica a ajuns în Liga Europa, după ce a început sezonul în Liga Campionilor, însă a terminat faza grupelor pe locul trei, astfel că a continuat participarea în cupele europene în cea de-a doua competiție ca valoare. În cele opt meciuri eliminatorii din Liga Europa (cu PAOK Salonic, Tottenham Hotspur, AZ Alkmaar și Juventus Torino), Benfica a înregistrat șase victorii și două remize, golaverajul fiind de 14 goluri marcate și doar patru primite.
Împotriva echipelor din Spania, Benfica a disputat 22 de partide, din care a câștigat doar cinci, a remizat de șapte ori și a pierdut de zece ori. „Vulturii” au marcat de 25 de ori împotriva formațiilor spaniole și au primit 35 de goluri.
Golgheterii celor două echipe în această competiție sunt francezul Kevin Gameiro (FC Sevilla), cu cinci reușite în 11 partide, și brazilianul Lima (Benfica), cu patru goluri în șapte meciuri.
În acest sezon al Ligii Europa s-au disputat 204 partide, s-au înscris 475 de goluri (2,33/meci) și au asistat 3.378.088 de spectatori, media fiind de 16.559 la fiecare întâlnire.
Finala se va disputa pe Stadionul Juventus, cu o capacitate de 41.254 de locuri, care a fost construit între martie 2009 și august 2011 pe locul fostei arene Delle Alpi.
Stadionul este unul care îndeplinește mai multe standarde ecologice, printre care acelea că nu poluează aerul, nu există niciun risc de incendiu, exploatează intensiv energia saorelui prin intermediul unor panouri solare, nu produce emisii chimice și acustice, reutilizează apa de ploaie și are nevoie de mai puțin de jumătate din cantitatea obișnuită de apă pentru irigarea suprafeței de joc.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER